Individuele begeleiding​

Werkwijze

Jouw hulpvraag vormt het begin van mijn werkwijze. Die hulpvraag gaat over klachten die al langere tijd aanwezig zijn en waarvan het niet lukt om er alleen vanaf te komen. Dit kunnen lichamelijk klachten zijn zoals overgewicht en pijnklachten of geestelijke klachten zoals onrust en stress. 

Ik plan altijd eerst een vrijblijvende kennismaking en als er van beide kanten een klik en vertrouwen is kunnen we verder gaan met het proces voor begeleiding. Het kan ook zijn dat het CooL groepsprogramma beter aansluit bij jouw hulpvraag. Als dat het geval is, kunnen we met dat traject verder gaan. 

Na de kennismaking volgt een uitgebreide intake . Op basis van jouw gegevens en het intake gesprek maak ik een voorlopige analyse en behandelmogelijkheden. 

Samen bespreken we de analyse en de mogelijkheden. Uiteindelijk bepaal jij waar jij aan wilt werken en op welke wijze. 

Tussentijds evalueren we hoe het gaat en of we prioriteiten moeten bijstellen. 

Jij bepaalt wanneer je tevreden bent met het resultaat en zelfstandig verder kan. 

De kosten per sessie van 60-90 minuten zijn 99 EUR ex BTW.

Met vallen en opstaan ben ik toch een eind verder gekomen. 

Achtergrond coachtraject

Als kind worden we geboren met bepaalde behoeftes, onze basisbehoeftes. We willen ons geborgen voelen, we willen kunnen zijn wie we zijn, we willen ons kunnen ontplooien in een vertrouwde omgeving, we willen steun en erkenning ervaren. In deze periode kan al aanleg voor disbalans ontstaan als we onvoldoende in deze behoeftes worden voorzien. 

Gaandeweg als we opgroeien, merken we de invloed van anderen om ons heen. Er zijn verwachtingen, er is een norm, er is kritiek, er is aanmoediging. Hierdoor ontwikkelen we overtuigingen over onszelf en gedachten die soms helpen en soms niet. Ook kunnen er gaandeweg angsten ontstaan. 

We gaan ons steeds meer gedragen naar die gedachten en overtuigingen. We ontwikkelen gedrag om ermee om te gaan, ook wel coping genoemd. De mensen die bij mij komen met een hulpvraag hebben vaak een ongezonde coping ontwikkeld: emotie-eten, diëten, verslavingen, jezelf verwaarlozen, vluchten in werk, de lat ongezond hoog leggen, …. 

Gevolg: het ongezonde gedrag leidt uiteindelijk tot veel disbalans in ons lichaam: we worden zwaarder, ongezonder, voelen ons niet lekker en ontwikkelen steeds meer klachten. 

Jouw hulpvraag is het startpunt van ons traject, maar is tegelijk het einde van de weg die je tot nu toe bewandeld hebt. 

Voorbeeld: je hebt vroeger weinig of geen erkenning gehad voor wie je bent -> jouw gedachte: ik doe er niet toe -> jouw gedrag (coping): ik ga heel hard mijn best doen om af te vallen, diëten, want als ik dun ben, doe ik er wel toe -> gevolg: jojo/terugval/lichaam uit balans en de behoefte (erkenning, gezien worden) is nog steeds niet ingevuld. 

Samen kijken we terug naar de afgelegde weg en gaan we stapsgewijs jouw nieuwe weg vormgeven: 

  • Je lichaam beter in balans brengen door gezonder te eten, meer te bewegen, beter te slapen, op een manier die bij jou past. 
  • Aan de slag met je gedachten en overtuigingen. Er is een reden dat je ongezond bent gaan leven en deze overtuigingen houden je graag in je oude gedrag. Door deze overtuigingen te herkennen kan je starten met ze veranderen. 
  • Aan de slag met je behoeftes, je zult bemerken dat je overtuigingen ergens vandaan zijn gekomen. Meestal hebben ze te maken met niet ingevulde behoeftes. Door dit te erkennen kan je deze op een andere manier gaan invullen.