Voorkomen of genezen?

Mijn tijdlijn herinnerde mij aan een gebeurtenis van 5 jaar geleden. Toen werd ik in een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, met ernstige uitdroging en zuurstoftekort. Longontsteking als complicatie van de griep. Ik was 37 jaar en ogenschijnlijk kerngezond…

Zelfs de huisarts was geschrokken hoe mijn toestand in 1,5 dag tijd zo was verslechterd, van gewoon een beetje verkouden en keelpijn naar dit.

Later hoorde ik van mijn huisarts dat in die periode heel veel “jonge” mensen in het ziekenhuis waren opgenomen als gevolg van longontsteking n.a.v. de griep. Op het nieuws heb ik er niets over gehoord.

Het toont wat mij betreft een paar dingen aan:

  1. Neem de griep serieus: elke griep! Neem rust op het moment dat je symptomen krijgt, denk niet het valt wel mee, want dan kan je hard worden terug gefloten door je lichaam.
  2. Wat is “gezond”? Ogenschijnlijk was ik gezond: geen overgewicht, ik rende regelmatig en was nooit ziek. Maar was ik echt gezond? Ik had erg veel stress, heel vaak hoofdpijn/migraine, liep regelmatig met een snotneus, dronk aardig wat alcohol, maar ik meldde me inderdaad nooit ziek. Wat paracetamol erin en door. Kortom was ik echt gezond? Ik betwijfel het, maar voor de buitenwereld leek het in ieder geval wel zo.
  3. Invloed van nieuwsberichten. De “normale” griep geeft ons geen angst, want er bestaat een vaccin voor en we horen er betrekkelijk weinig over op het nieuws. We horen niet dagelijks het aantal doden en we horen de uitzonderingsgevallen niet. Maar ze bestaan wel, herinnert mijn tijdlijn mij eraan. Nu horen we elke dag het aantal doden, het aantal IC opnames en uit elk land horen we de verhalen over uitzonderlijke gevallen, waardoor we de uitzondering als het gemiddelde gaan zien. Het jaagt mij angst aan en mijn brein vindt het lastig om dit nog te relativeren.

Vanuit mijn beroep als leefstijl-/vitaalcoach ben ik vooral heel benieuwd hoe het zit met punt 2 en welke invloed dat heeft bij het huidige virus. De cijfers laten inmiddels zien dat het virus gevaarlijker en dodelijker is voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en overgewicht. Er werd gemeld dat 80% van de mensen op de IC overgewicht heeft. Daar schrik ik toch wel van. Wist je dat bijna 50% van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft? Hoe zouden de IC cijfers eruit zien als minder mensen overgewicht hadden?

Op dit moment kunnen we niet veel doen, we houden met zijn allen onze adem in, houden afstand en wachten tot het virus beheersbaar is.

Als dit dan straks voorbij is en we gaan nadenken om dit in de toekomst te voorkomen, wat zou dan de sleutel zijn? Is dat het verhogen van IC capaciteit en regelmatig periodes in een soort van lock down gaan? Wachten op een vaccin? Allemaal best dure maatregelen.

Persoonlijk hoop ik dat er in de toekomst veel meer aandacht komt voor preventie. Natuurlijk kan je dan nog steeds pech hebben, maar de wet van de grote getallen laat zien dat je minder risico loopt als je onderliggende gezondheid goed is. Zelf heb ik na mijn ziekenhuis opname mijn leefstijl enorm veranderd. En sindsdien ben ik echt bijna nooit meer ziek geweest ;-).

Dit virus komt van buitenaf, maar een gezonde leefstijl begint bij jezelf!

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *